annons

Senaste forum-/debattinläggen

Kommande danser

- Visa hela veckan - Lägg till fler evenemang
Inställningar
Filtrering:
På Län: Alla Eget Eget + angr

Senaste Blogg-/Dagboksinläggen

Liten squaredanceskola! PDF Print E-mail edit
Written by Frida   
Tuesday, 03 April 2007 09:50

Snart är det påsk och för en gammal squaredancare som jag betyder det obligatorisk Påskfestival i Örebro. Cool

Nu för tiden dansar jag bara squaredans några gånger per år och det är på de stora festivalerna. Till dessa kommer det väldigt mycket folk från olika delar av landet och många yngre dansare brukar leta sig dit vilket förstås är väldigt kul. Väl framme brukar de första timmarna gå åt till att kramas och prata med alla man inte träffat på länge. Sedan är det dans i dagarna tre.

Squaredance dansas på olika nivårer beroende på hur många turer (call) man lärt sig. Det finns tre grundnivåer (Basic, Mainstream, Plus), två "Advanced" (A1, A2) och sedan finns det olika "Challenge"-nivåer (C1, C2 osv) som mest dansas av specialklubbar. På påskfestivalen kan man dansa på sex nivåer Basic-C1. Jag och mina vänner dansar upp till och med A2. Då handlar det om ca 190 call plus massa varianter på dessa.

Det är en caller som håller dansen igång genom att säga eller sjunga olika call i en följd han eller hon själv tycker är bra just den gången. Dansarna vet inte i förväg vilket call som ska komma och därför måste man lyssna och försöka vara koncentrerad på dansen. (Och inte t ex prata eller busa vilket man gärna gör och då är man plötsligt helt lost..). Varje square betsår av åtta personer (fyra par) och om man då klantar sig och inte vet vad man ska göra kan sju andra åka med i raset så att säga...Tongue out

Påskfestivalen har ett ganska tufft schema:
Långfredagen: Squaredance 14.00-21.00
Påskafton: Squaredance 13.00-20.15 därefter Afterparty 21.00-01.00 med vanlig dans (alltså bugg och fox) till bandet Elegance, som spelar modern dansmusik.
Påskdagen: Squaredance 11.00-14.30

Sedan brukar man åka hem väldigt trött och glad med onda fötter. I år tänkte jag ju dessutom toppa med att åka till Brunnsparken på Påskdagskvällen. Får ta det lugnt på dagen så att jag har några krafter kvar då. Smile

Om du är nyfiken kan du kika här på Inbjudan till Påskfestivalen och hur Dansporgrammet ser ut.

Mer nyfiken? Fråga gärna! 

KRAMAR //Frida

Comments (3)
 • The Godfather
  avatar

  Fantastiskt att Squaredance finns kvar i Sverige, jag trodde det mest var linedanceutövare kvar här. Vet du hur många som är aktiva?

 • Frida
  avatar

  I Sverige är det just nu 6600 aktiva anslutna till 146 olika klubbar från norr till söder.
  Påskfestivalen brukar besökas av 650-700 dansare, så det blir lite party! 8)
  //Frida

 • Norrland

  Vad duktig du är på att berättar om squardancen. Jag har nästan ingen koll på vad det är, hur man dansar eller något alls men nu förstår man ju. Alltid kul att höra om andra "dansnördars" intressen. Ha så kul i Påsken! :roll:

Write comment
Your Contact Details:
Comment:
[b] [i] [u] [s] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
Last Updated on Tuesday, 03 April 2007 09:55
 

Statistik

Members : 15531
Content : 12506
Web Links : 151
Content View Hits : 61250919